Ostavite svoju mail adresu i budite u toku sa budućim WebDan dešavanjima

WebDan / 09/05/2017

Milan Đorđević: Od šefa restorana do programera

Jedan od predavača na ovogodišnjem WebDanu biće i Milan Đorđević, osnivač jednog od najuspešnijeg startapa istočne Srbije, VetCloud. Iako se obrazovao za ugostitelja, to ga nije sprečilo da uči programiranje i to u vreme kada je do kvalitetne literature bilo teško doći. Ljubav prema IT struci probudile su igrice, a kako sam kaže, ovaj posao se mora voleti i non-stop učiti.

MilanDjordjevic-3

Milan Đorđević, lična arhiva

Čime si se sve bavio pre nego što si počeo da se baviš programiranjem? Pre svega, za šta si se obrazovao?

Najpre sam upisao srednju Ekonomsku školu, a završio Ugostiteljsku. Završio sam po dve godine od svake, ali zvanično sam završio Ugostiteljsku srednju školu, da bih nakon toga upisao višu školu na Megatrendu.

Bavio sam se svim i svačim. U nekom periodu posle srednje škole presvlačio sam bilijarske stolove. Dugo sam se bavio freelance poslovima u doba dialup-a :). Malo sam sklapao hardwer i na “crno” prodavao računare, internet odnosno 042/041 brojeve, mreže… Pred početak bavljenja programiranjem, radio sam kao ugostitelj, a bio sam i šef restorana u Brestovačkoj banji.

Šta te je motivisalo da počneš da programiraš?

Mislim da su me igrice motivisale. Još ‘84. sam se prvi put susreo sa ZXSpectrumom i od tada prava ljubav i počinje. Kasnije sam počeo da se zanimam za BASIC, a u to vreme nigde nisi mogao da nađeš literaturu i stručne časopise ili je do njih bilo veoma teško doći i bili su prilično skupi.

Prvi novac od programiranja ikada, zaradio sam, čini mi se 2001. godine. U pitanju je bila skripta pisana u ActionScript-u (Macromedia Flash) i solidno je to išlo. Prvi, da kažemo ozbiljan posao je bio za SymbianOS igricu u C++, dok sam za web krenuo da programiram negde oko 2006. godine.

MilanDjordjevic-1

Milan Đorđević, lična arhiva

Koliko neuspešnih ideja i startapova je prethodilo VetCloud-u?

Zapravo i ne tako mnogo. VetCloud (VC) je baš tipični primer “oldschool” startapa. Mislim da je uspeh koji je postigao čista slučajnost, ali i u mnogome timski rad.

Mnogo više neuspešnih ideja imam sada i skor je 70/30 u korist neuspešnosti, ali bitno je da se radi i samo radi.

Zašto si odlučio da posao dalje razvijaš u Bugarskoj, a ne u Srbiji?

Zapravo, posao se razvijao na relaciji Niš-Sofija-London, tim redom. Odluka da preselimo poslovanje u Sofiju i nije bila mnogo teška. Eleven, “accelerator” iz Bugarske je ponudio dobar novac za procenat udela, a najvažnije je što je ponudio mrežu mentora koji su za nas bili presudni.

MilanDjordjevic-2

Milan Đorđević, lična arhiva

Koliko je isplativo baviti se IT poslovima danas?

Baviti se IT poslovima je isplativo kao i baviti se bilo kojim drugim poslom, plus još malo više. Šalu na stranu, svi IT struku danas posmatraju kao nešto u čemu se brzo uzima “lova” i beži ili eventualno predobro živi. Možda je i tako, ali ja i nisam baš upoznao takve slučajeve te teške love. Da je bolje od ugostiteljstva i ostalih poslova, svakako jeste. Međutim, po mom mišljenju, ovaj posao se mora voleti i non-stop učiti kako biste u njemu bili uspešni.

O svemu ovome, samo detaljnije, Milan će pričati na WebDanu u Zaječaru 12. maja. Prijave su besplatne, a za prisustvo se možete prijaviti ovde.

Konferenciju WebDan sprovode Udruženje WebDan i Timočki omladinski centar uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podeli sa prijateljima