Ostavite svoju mail adresu i budite u toku sa budućim WebDan dešavanjima

WebDan / 30/05/2020

Zašto su grafičke kartice jedna od najvažnijih komponenti računara?

Najjednostavniji odgovor koji bi se mogao dati na već u naslovu postavljeno pitanje jeste taj da grafička kartica omogućava da vidimo ono šta želimo, te da nje nema, onda ne bi imalo ni slike na računaru. Kada su u pitanju monitori za kompjuter, svaka slika na ekranu sastavljena je od tačkica koje drugačije nazivamo pikselima. Svaki računar na monitoru prikazuje nekoliko miliona tačkica različitih boja i njihovog inteziteta, a da bi se sve to skupilo u sliku koju gledamo potrebna je grafička kartica koja skuplja sve podatke i prerađuje ih dajući upravo potrebnu sliku. 

Grafička kartica se u tom trenutku može naći kao deo matične ploče ili zasebno, na jednom posebno funkcionalnom bloku. Sve te podatke najpre pseduje procesor, ali kako nema snagu da emituje sliku na monitoru, on informacije predaje grafičkoj kartici koja nam pruža uvid u sve ono šta softver sadrži i sve podatke koji su nam potrebni. 

Kupovina grafičke kartice

Računari imaju grafičku karticu kada ih kupujete, međutim, kada se dogodi kvar ili želite da unapredite mogućnosti svog računara, zbog toga što to želite ili vam posao zahteva, onda je potrebno polako razmotriti kupovinu jedne ovakve komponente. Grafička kartica je tu da poboljša uvid, da poboljša sam vizuelni doživljaj, ali i da omogući da se na računaru igraju zahtevne igrice, prave videi visoke rezolucije i slično. 

Zbog toga najpre morate voditi računa o tome da grafička kartica bude kompatibilna sa matičnom pločom, jer ukoliko to nije, onda neće funkcionisati čitav sistem, bez obzira na to koliko ste uložili u njega i koliko kvalitetne komponente ste kupili. Kupovina grafičke kartice nije posao za početnike, već je uvek bitno posavetovati se sa nekim ko se razume i zna da objasni razlike u svemu onome što se nudi, te da da predlog za najbolje rešenje.

Integrisana grafička kartica ili ne?

Ovo je nedoumica koja nestaje vrlo lako i brzo. Najbolja grafička kartica za vas je ona koja odgovara vašim potrebama, poslu, onim čime želite da se bavite. Ako vam je potreban računar zbog nekih svakodnevnih poslova, kancelarijskih, koje ne zahtevaju korišćenje ozbiljnih programa za obradu fotografije, video snimka, onda je dovoljno da posedujete grafičku karticu koja je došla sa samim računarom. 

Međutim, ako želite da igrate određene video igrice visoke grafike, da obrađujete fotografije ili video sadržaj visoke rezolucije, a da pri tome imate savršen uvid u posao koji obavljate, onda vam je definitivno potrebna nadgradnja u vidu nove, jače grafičke kartice. 

U vezi sa tim, bitno je da znate i memoriju i propustljivost same kartice. Ukoliko je uzimate zbog video igara, onda neka grafička kartica ima što više RAM memorije, dok je za ostale poslove dovoljna i od 2 GB, samo uz veću propustljivost, jer ćete tako sebi obezbediti brži rad.

Grafička kartica cena

Kada je cena grafičke kartice u pitanju, onda je odgovora mnogo. Od nekoliko desetina, pa do nekoliko stotina eura, zavisno od svojih kofiguracija, memorije, propusnosti, pa i od samog proizvođača. Grafička kartica može biti skuplja ili jeftinija, a to koliko će vas konkretno koštati, zavisi isključivo od namene za koju vam je potrebna.

Podeli sa prijateljima